skip to main | skip to sidebar
Makine Mühendisi ve Mühendisliği
Makine Mühendisliği Türkiye'de sayılı meslekler arasında yer alan ve iş imkanı oldukça geniş olan bir meslektir.Makine Mühendisliği mesleğini tanıtmak, bu alanda güncel bilgileri paylaşmak ve Mühendis adayı öğrencileri meslek sahası ile tanıştırmak amacıyla paylaşımlarda bulunuyorum
RSS
  • Makine Mühendisleri ve Üniversite Öğrencileri için Bilgi, Program, Video ve Meslek Adına Güncel Paylaşımlar.

    Kategoriler

    • BEP (3)
    • BMW (2)
    • CNC (1)
    • EKB (1)
    • Enerji Verimliliği (5)
    • Galeri (8)
    • Motor (9)
    • Takım Tezgahları (4)
    • eğlence (3)
    • makine mühendisi (13)
    • otomobil (41)
    • video (14)

BUZDOLABI ve Mühendislik Alanında İncelenmesi

buzdolabı, enerji, mühendis 1yorum

“Buzdolabı” kavramını bilmeyeniniz yoktur. Bu sebeple ”Buzdolabı nedir?” sorusuna detaylı bir açıklama ile cevap vermeyeceğim. Kısaca buzdolabı, bozulan gıda maddelerini muhafaza eden makinelerdir ve çok uzun süredir evlerimizde kullanılmaktadır. Tipik bir ev buzdolabı soğutucu ve dondurucu olmak üzere iki ana bölümden oluşur.

Buzdolabını mühendislik ve termodinamik açıdan inceleyecek ve açıklayacak olursam :
Günümüz buzdolapları, daha küçük ve daha yüksek verimli motorlar ve kompresörlere; daha iyi yalıtım malzemelerine, daha büyük yoğuşturucu yüzey alanlarına ve daha iyi kapı sızdırmazlıklarına sahip olduklarından, öncekilere oranla çok daha az elektrik enerjisi kullanırlar.

BUZDOLABI’nın ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ETKİSİ VE EKONOMİK MALİYETİ

Elektriğin kWh fiyatının ortalama fiyatı 0.083$ (Bu elektrik fiyatı zamanla güncelliğini yitirebilir) olduğu düşünülürse, bir buzdolabı yılda ortalama 72$ elektrik masrafı oluşturacaktır. Bu fiyat, kullanılan buzdolabının, yukarıdaki paragrafta anlattığım etkenler nedeniyle 25 yıl önce 2 katı kadardı.
0.5 m³ hacminde eski model bir buzdolabı yerine , enerji verimliliği yüksek yeni bir buzdolabı kullanılması, yılda yaklaşık olarak 1000kWh’den fazla elektrik enerjisi tasarrufu sağlayacaktır. Bu hem ekonomik anlamda tasarruf sağlayacağı gibi çevre açısından da bir takım iyi yanları olacaktır. Çevre açısından, küresel iklim değişikliğine neden olan karbondioksit gazı emisyonunun atmosfere atılımında 1 tondan fazla; asit yağmurlarına neden olan 〖SO〗_2 emisyonunun atmosfere atılmasında 10 kg.’dan fazla azalma sağlayacağı anlamına gelmektedir.

BUZDOLABI’nın ÇALIŞMA TEMELİ

Geçen 100 yıla rağmen evlerde kullandığımız buzdolaplarında birtakım gelişme ve değişmeler yaşansa da çalışma prensibinin temeli hala buhar sıkıştırılmalı soğutma çevrimine dayanmaktadır. Alternatif absorbsiyonlu soğutma ve termodinamik soğutma sistemleri için şu an için çok pahalı ve az verimli olup, bazı özel uygulamalarda sınırlı kullanım olanağı bulmuştur.
Bir ev buzdolabının dondurucu bölümü -18°C, soğutucu bölümü ise 3°C sıcaklıkta tutmak üzere tasarlanır. Daha düşük dondurucu sıcaklıkları, dondurulan yiyeceklerin depolama ömründe önemli bir gelişme sağlamazken, enerji tüketimini büyük ölçüde arttırır. Özel yiyecek ve gıdaların depolanması için farklı sıcaklıklar, soğutucu bölümünde özel-amaçlı bölmeler kullanılarak sağlanır.

BUZDOLABI BÖLMELERİNİN İŞLEVSEL ÖZEL GÖREVLERİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Uygulamada tam boyutlu buzdolaplarının, yapraklı sebzeler ve taze meyvelerin nemlerinin buzdolabında serin havanın kurutucu etkisinden korunması için büyük hava-sızdırmaz, çekmeceleri bulunur. Dolap kapağındaki kapaklı yumurta bölümü yumurtalardan kaynaklanan nem kaybını yavaşlatarak yumurta ömrünü uzatır. Buzdolaplarının kapaklarında tereyağı için genellikle yağın yumuşak bir kıvamda muhafaza edilmesini sağlayacak sıcaklıkta ılık bir bölme bulunur. Kapalı olan bu bölme aynı zamanda yağın, diğer yiyeceklerin kokularını ve tatlarını emmesini de önler. Bazı üst model buzdolaplarında sıcaklık kontrollü et bölümü yer almaktadır. Buzdolabı içerisinde yer alan bu bölüm ün sıcaklığı etin donamdan muhafaza edilebileceği en düşük güvenli ve sağlıklı sıcaklık değeri olan -0.5°C sıcaklıkta muhafaza edilmesini sağlar ve etin saklama ömrü bu şekilde sağlıklı şartlar altında uzatılmış olur. Kaliteyi biraz daha arttırıp daha pahalı ve daha kaliteli modelleri anlatmaya geçecek olursanız, dondurucu bölümüne yerleştirilmiş olan su hattına bağlı bulunan otomatik buz yapıcı donanımların bulunduğu modeller ile karşılaşabilirsiniz. Bu tasarıma sahip modellerde otomatik buz ve soğuk su alma bölümleri de mevcuttur. Tipik bir buz yapıcı günde 2-3 kg. buz yapabilme kapasitesine sahiptir ve çıkarılabilir bölmede 3-5 kg. buz saklayabilir.

BUZDOLAPLARININ ÇALIŞMA ORTAMLARINA GÖRE TASARIMI YAPILIR

Ev buzdolapları çalışırken yaklaşık olarak 90W-600W arasında değişen enerji tüketirler. Ayrıca 43°C sıcaklığa sahip ortamlarda tatmin edici bir şekilde çalışabilecek kalitede tasarlanırlar. Sizin de gözlemleyeceğiniz üzere buzdolabı sürekli çalışmaz. Belirli aralıklar ile çalışan buzdolapları oda sıcaklığı diye tabir edilen 25°C bir ortamda normal kullanım kapasitesinde zamanın yaklaşık olarak %30’unu çalışarak geçirir.

İDEAL BUZDOLABI İZOLASYONU ve TASARIMI NASIL OLMALIDIR?

  • Buzdolaplarında izolasyon malzemesi olarak neden köpük kullanılır?
    Bu sorunun nedenini şöyle açıklayabilirim:
Belirli dış boyutlara sahip bir buzdolabının mümkün olan en büyük yiyecek depolama hacmine ve en düşük enerji tüketimine sahip olmasının yanı sıra müşteriye en az paraya da mal olması (ucuz fiyata üretiminin gerçekleştirilebilmesi) istenir. Daha ince ancak daha etkili yalıtım malzemelerinin yanında daha az yer kaplayan kompresörlerin ve yoğuşturucuların kullanılması sonucu buzdolabının dış boyutları artmaksızın, yiyecek depolama hacimlerinde gün geçtikçe artış sağlanmıştır. Isıl iletkenliği k=0.032-0.040W/m.°C olan fiber-glas izolasyon yerine, k=0.019W/m.°C köpük izolasyon malzemesinin kullanılması buzdolaplarının duvar kalınlıklarının neredeyse yarı yarıya düşmesine olanak sağlamıştır. Dondurucu bölümde duvar kalınlığı 90mm’den 48mm’ye; soğutucu bölümde ise 70mm’den 40mm’ye düşüş sağlamıştır. Köpüğün sertliği ve bağlayıcı özelliği ek yapısal destek sağlamıştır. Buna karşın buzdolabının yalıtımına olabilecek herhangi bir su sızıntısı veya nem kaçağına karşı, dış kasanın sızdırmazlığı çok iyi sağlayacak biçimde tasarlanması gerekmektedir. Çünkü nem yalıtım etkisini azaltmaktadır.
Bir buzdolabı sisteminin kompresör ve diğer bileşenlerinin boyutları, buzdolabına olan birim zamandaki ısı akısına karşılık gelen ısı yüküne (veya soğutma yüküne) göre belirlenir. Isı yükü, buzdolabının duvarlarından ve kapı contalarından olan ısı geçişi fan motoru ve buz çözücü ısıtıcıları gibi tahmin edilebilir kısımlardan oluşmaktadır. Buzdolabı tarafından tüketilen enerji miktarı çeşitli tasarruf ölçütleri ve önlemlerinin uygulaması ile en aza indirilebilir:

Buzdolapları için çeşitli bakım ve önlemler ile ekonomik ve enerji tasarrufu nasıl sağlanır?





1 Yanıt "BUZDOLABI ve Mühendislik Alanında İncelenmesi"

  1. aslııııııı dedi ki...
    19 Ekim 2013 01:31

    yaa bunu değil calışma prensibini istiyorum


Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)
    ANASAYFA İletişim
    Makine Mühendisi Örnek / Hazır CV

    Popüler Başlıklar

    • Azdırma Tezgahı Nedir? İş Kullanım Alanı
    • BMW CLEVER 3 Tekerlekli Otomobil Serisi
    • Düz Dişli Çark Hesaplanması ve Formülleri
    • ITAB Ne Demek? Anlamı Ne?
    • Basınçlı Havayla Çalışan Otomobil:AirPod

    Son Yazılarım-Paylaşımlarım

    Yükleniyor...

    Kategoriler

    otomobil (41) video (14) makine mühendisi (13) araç (10) hibrid (9) Galeri (8) malzeme (6) Enerji Verimliliği (5) Takım Tezgahları (4) Azdırma Tezgahı (3) BEP (3) tasarruf (3) ısı transferi (3) BMW (2) CV (2) tavlama (2) Örnek CV (2) Özgün CV (2) CNC (1) EKB (1)

    Yazılarımdan Mail ile Haberdar Olun

    MakineMühendisiyiz.blogspot.com

    e-mail Adresinizi Yazın:

Copyright © All Rights Reserved. Makine Mühendisi ve Mühendisliği | SİTE VE YAZILARIN BÜTÜN HAKLARI SAKLIDIR.TELİF HAKKI İHLALİ SEBEBİYLE İLETİŞİM KURMADAN HİÇ BİR YAZI BAŞKA BİR YERDE KULLANILAMAZ

|
|
| makine mühendisliği, makine mühendisi, öğrenci, bilgi, paylaşım, Academics