Buzdolapları evlerimizin vazgeçilmez, bulundurulması zorunlu eşyalarındandır. Diğer elektronik eşyaların aksine 24 saat prize takılıdır ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Peki hiç düşündünüz mü "Buzdolapları ne kadar elektrik enerjisi harcar?"... Ya da mühendislik bakış açısı ile yaklaşarak "Buzdolaplarının enerji tüketim mikarını nasıl azaltır, hangi önlemler ile tasarruf sağalarım?" diye kendinize sordunuz mu? Ben sordum ve işte araştırmalarımın sonucu ve soruların cevabı:
- Buzdolabının kapağını mümkün olduğunca kısa süreli ve seyrek açınız. Kapağın açıldığı her seferde içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına (daha doğrusu ısı transferi sıcak havadan soğuk havaya doğru olacağından dışarıdaki sıcak havanın buzdolabının iç kısmına girmesi ile buzdolabının iç ortamı ısınır) ve yeniden soğutulması gerekmektedir. Dondurucu veya soğutucu bölüm kapaklarının olabildiğince kapalı tutulması, dışa kaçan soğuk hava miktarını azaltacağından, enerji tasarrufu sağlayacaktır.
- Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymadan önce dışarıda ortam sıcaklığına kadar soğumasını bekleyiniz. Ocaktan alınan sıcak tavanın ya da tencerenin doğrudan buzdolabına koyulması, sadece buzdolabının daha uzun çalışarak boşuna enerji tüketmesine değil, sıcak tavanın yakınındaki kolay bozulabilir yiyeceklerin de hemen yanı başındaki ılık ortam etkisiyle bozulmalarına neden olur.
- Buzdolabının arkasındaki veya altındaki yoğuşturucu boruları temiz tutunuz. Dolaptan dışarıya ısı atılmasını sağlayan bu borularda oluşan tozlanma ve kirlenme borularda yalıtıcı etkisine neden olacağından ısının atılmasının yavaşlamasına neden olur. Bu boruların yılda birkaç kez nemli bir bez ile ya da vakumlu bir süpürge ile temizlenmesi, dolabın soğutma yeteneğini arttıracak ve güç (elektrik enerjisi) tüketimini azaltacaktır. Bazen büyük buzdolaplarında yoğuşturucuya zorlanmış soğutma uygulamak ve devamlı hava akışı sağlayarak kirlenmesini önlemek amacıyla bir fan kullanılır. Bu şekildeki bir tasarım da buzdolabının kendi bakımını kendisinin yapmasına imkan verir.
- Kapı filtrelerini hava kaçaklarına karşı kontrol ediniz. Bu, bakım yöntemi buzdolabının içine bir el feneri konularak ve mutfağın ışıkları söndürülerek, kapak etrafından ışık kaçağı olup olmadığını gözlenmesiyle gerçekleştirilebilir. Kapı fitillerinden ısı geçişi, buzdolabının normal ısı yükünün neredeyse üçte biri kadar olup iş görmeyen, eskiyen ya da yırtılan kapı fitillerinin değiştirilmesi gerekmektedir.
- Gereksiz yere aşırı düşük sıcaklık ayarında çalıştırmayın. Dondurucu ve soğutucu bölümler için önerilen sıcaklıklar sırasıyla -18°C ve 3°C’dir. Dondurucu bölümünün sıcaklığının -18°C’den düşük değerlere ayarlanması enerji tüketimini önemli düzeyde arttırırken, donmuş yiyeceklerin saklanma ömründe pek fazla bir katkısı yoktur. Soğutma sıcaklıklarını önerilen değerlerden 6°C aşağıya çekmek, enerji tüketimini yaklaşık %25 arttırır.
- Buharlaştırıcı iç yüzeyinde oluşan aşırı buzlanmaları temizleyin. Yüzeydeki buz tabakası yalıtım etkisi yapar ve dondurucu bölümden soğutucu akışkana ısı geçişini yavaşlatır. Buz kalınlığı birkaç milimetreyi geçtiğinde sıcaklık kontrol düğmesi elle kapalı konuma getirilerek buzlanmanın çözülmesi sağlanmalıdır.
Buzlanma yapmayan (no-frost) buzdolaplarında bu işlem, 300W-1000W arasında değişen elektrik dirençli ısıtıcıların buharlaştırıcıya sağladığı ısı ile veya sıcak soğutucu gaz ile kısa süreler için belirli zaman aralıklarıyla kendiliğinden otomatik olarak yapılır. Oluşan su bir boru aracılığı ile dolabın dışındaki bir hazneye aktarılır ve burada yoğuşturucunun sağladığı ısı yardımı ile buharlaştırılır. Buzlanma yapmayan (no-frost) buharlaştırıcılar, esas olarak bir fan yardımıyla etrafında hava akışı sağlanan kanatçıklı tüplerdir. Kanatçıklar en soğuk yüzeyi oluşturduklarından buzlanma doğal olarak bu kanatçıklar üzerinde toplanır ve böylece dondurucu bölümün duvarlarında veya donmuş yiyeceklerde buzlanma oluşmaz. - Isıtıcıları kontrol eden ve nemli ortamlarda dış yüzeylerde oluşan yoğuşmayı önleyen güç tasarruf dümesini kullanınız.Nem oranını yüksek olduğu kritik yerlerde, buzdolabının dış yüzey sıcaklığı çiğ-noktası sıcaklığından yüksek tutarak yüzeyde su damlacıklarının oluşup aşağı süzülmelerinin önlenmesi için düşük güçlü ısıtıcılar kullanılır. Yoğuşma en çok yaz aylarında nemli iklimlerde, klimasız evlerde meydana gelir. Boyalı yüzeylerin zarar görmesine ve mutfak döşemesinin ıslanmasına neden olacağından yüzeylerde nem oluşumu istenmeyen bir durumdur. Söz konusu ısıtıcıların, dış yüzeylerde hissedilir bir yoğuşma olmadığı sürece kapalı konumunda tutulması, buzdolabını tükettiği toplam enerjinin yaklaşık olarak %10’u kadar tasarruf sağlayacaktır.
- Buzdolabının yoğuşturucu borularının bulunduğu bölüme hava giriş-çıkışını sağlayan hava akış kanallarını kapatmayınız. Yoğuşturucuda havaya verilen ısı, buzdolabının altından ve yan taraflarından girerek yukarıdan çıkan hava tarafından taşınarak yoğuşturucu ortamından uzaklaştırılır. Buzdolabının üzerine konulan birtakım kutular ve benzeri nesneler, bu doğal taşınıma dayalı hava hareketini engelleyici etki yaparak, yoğuşturucunun ve dolayısıyla buzdolabının görevini tam olarak getirmesini engeller.
KAYNAK YUNUS A. ÇENGEL – MICHAEL A. BOLES-www.makinemuhendisiyiz.blogspot.com
Yorum Gönder