“Ekolojik Denge” kavramının eşdeğeri haline gelen “Küresel Isınma” dünyamızın geleceğini belirleyen ve canlı yaşamını tehdit etmektedir.
Bilim insanları küresel ısınma sorununa karşı çalışmalar yapmakta ve umut verici sonuçlar elde etmektedir. Bunlardan en sonuncusu “Okyanus Suyu ile Soğutma” sisteminin şehirlere kurulmasıdır…
Okyanus suyu tıkanmış burunları açmak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak okyanus suyu bu kez termodinamikten de hatırlayacağınız sürece soğutma çevrimlerinde kullanılacak.
2012 yılında hayata geçirilmesi düşünülen “Okyanus Suyu ile Soğutma” projesi yaklaşık olarak 240 milyon dolarlık bir maliyete sahip. Çevreye kazandırdığı ise kuşkusuz paha biçilemez. Bu proje ile yılda 65 milyon kW saat değerinde elektrik tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu da yılda 70.000 ton karbondioksit, 125 ton nitrojen oksit, 135 ton sülfür oksit salınımına denk geliyor. Tüm bunların yanı sıra soğutma işleminde kullanılan klimalarda kullanılan soğutucu gaz (genellikle R134a) kullanımında azalma sağlayacağı da şüphesiz.
Sistem şöyle çalışacak:
6-7 metre çapındaki borular kullanılarak okyanusun 500 metre derinden su taşıma işlemi gerçekleştirilecek.
Neden 500 metre derinlik seçilmiş?
Okyanusta 500 m derinliğe kadar inilmesinin sebebi suyun sıcaklığı ile alakalı. Bu derinlikte okyanus suyunun sıcaklığı 7,2 derecedir.
Borulardan okyanus suyu pompalar ile taşınacak.
Okyanus suyu pompalar ile soğutma merkezlerine taşınacak. Soğutma merkezlerinde okyanus suyu 6,6 dereceye indirilecek. Bu su konvansiyonel klima sisteminin soğutulmasında kullanılacak. Klima sisteminde oluşacak değişimle suyun sıcaklığı 13,3 dereceye çıkan su, su sıcaklığının 13,3 dereceye bırakılacak. Bu şekilde kısmen doğal bir çevrim sağlanmış olacak…
0 Yanıt "Okyanus Suyu ile Soğutma Sistemi Çevrimi"
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yorum Gönder