İngilizcede mechanical engineering, Almancada Maschinenbau , karşılık gelen Makine Mühendisliği her türlü mekanizmaların, mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin konstrüksiyonu, imalatı, imalat planlanması, montajı, bakım-onarımı ve işletmesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapan mühendislik dalıdır. Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir.
Makine Mühendisliğinin Çalışma ve Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Hayatımızın meslek seçimi aşamasında hepimizin araştırdığı soruların başında gelmiştir "Çalışma Alanları" sorusu. Aynı sorunun Makine Mühendisliği adına cevabu şu şekildedir:
Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği, makineler, enerji ve imalat yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgahlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makineleri, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, kitle ulaşım araçları için motorlar vb. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.
Enerji konusundaki uzmanlık alanında, makine mühendisleri, elektrik generatörlerini tahrik edecek hidrolik türbinlerin ve buhar gücü oluşturacak kazanlar, motorlar, türbinler ve pompaların tasarımı, üretimi ve çalıştırılmasıyla ilgilenirler. Enerji santralleri tasarlarlar, çalıştırırlar ve yakıtların ekonomik yanması, ısı enerjisinin mekanik güçe dönüştürülmesi ve bu gücün yararlı işler yapmak için kullanılması ile ilgilenirler. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında, makine mühendisleri; evler, işyerleri, ticaret binaları ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve nem koşulları sağlarlar. Besinlerin soğuk tutulması, soğuk depolama ve buz üretim tesisleri için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.
Makine mühendisleri ayrıca yolcu, savaş ve yük gemilerinde makineler tasarımında, otomotiv endüstrisinde otomobiller, kamyonlar ve otobüsler tasarımında ve üretiminde ve hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay araçlarının tasarımında çalışmaktadırlar.
Yukarıdaki genel tanımları wikipedia.org sitesinden de bulmanız mümkün ancak orada bulamayacaığınız birkaç şeyi de sizler ile paylaşmak isterim...
Günümüz eğitim şartları ve olanakları hat safhadadır. Aileler ve çocukları eğitimin öneminin farkındalardır. Etrafınızdadan da gözlemleyeceğiniz üzere "herkes okumaktadır". Ancak sizi mesleki alanda farklı kılacak artıları kendinize kazandırmanız gerekmektedir. Bu bağlamda mühendislik her ne kadar üniversitesini okuyarak öğrenilse de araştırılarak geliştirilir. Araştırmadan kastım internetin ve kitapların yanısıra çeşitli dil ve program kursları, bir takım araştırmalarda yer almak, mesleki anlamda sosyal faaliyetlerde bulunmak... Bunlar sizi mesleki kulvarda farklı gösterecektir. Ayrıca teknolojik ve hayat şartları sebebiyle mühendislik bilgiye sahip olmak değil Doğru bilgiye ulaşmaktır.
Soru ve görüşlerinizi sizler de paylaşmaktan çekinmeyin...
0 Yanıt "Makine Mühendisliği ve Tanımı Nedir?"
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yorum Gönder